středa 7. ledna 2015

Sladké loupáky


Receptík na 6 kousků 
  • 250 g celozrnné hladké pšeničné mouky
  • 80 g hladké mouky 
  • 30 g rozpuštěného másla 
  • 150 ml vlažného mléka
  • 20 g droždí čerstvého 
  • 45 g cukru 
  • půl vajíčka ( druhá půlka na potření)
  • lžička soli 
  • mák, seznam na posypání

zpracování je jednoduché:
Do mísy vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a přidáme i všechny ostatní suroviny. Hněteme , až se těsto začne odlepovat od stěn a je vláčné. Mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout 20 minut.
Bochánek rozdělíme na 6 dílů, ty vyválíme do oválu a smotáme v rohlíček. Necháme na plechu kynout 40 minut.
Vykynuté rohlíky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovým semínkem či mákem. Sázíme do trouby rozpálené na 180°C, teplotu po minutě stáhneme na 160°C a dopečeme asi 15 minut dozlatova.
Necháme vychladnout na mřížce.


Žádné komentáře:

Okomentovat