sobota 28. června 2014

RiCOTTovÝ koláč s BrOSKvEmI


Miluju léto, protože je v obchodech tolik dobrého ovoce! Broskve jsou výtečné, ale musí být pěkně šťavnaté a sladké. Poprvé jsem vyzkoušela ricottu - syrovátkový sýr, který je hodně zdravý, má vysoký obsah bílkovin a minimum tuků, a proto si ho může člověk dopřávat bez výčitek. Hodí se nejen do dezertů, ale i do pomazánek, či teplé kuchyně. Jeho chuť je podobná lučině, ale je spíše nevýrazná. V koláči krásně ztuhla a je velmi svěží a jemná :-) 



Recept:

Křehký korpus:
  • 250 g špaldové mouky
  • 50 g třtinového cukru
  • 100 g másla vychlazeného, kostičky
  • 1 vejce
  • Popřípadě 2-4 lžíce mléka nebo kefíru
  • Skořice asi 2 lžičky
  • Přidala jsem také lžíci karobového prášku – nemusí býtJ proto je takový mourovaty:-D 


Náplň:

  •  400 g ricotty
  • 200 g bilého jogurtu
  • Asi lžíci pomerančové kůry ( mám z obchodu)
  • 2 lžíce rumu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce škrobu
  • Asi 4 lžíce javorového sirupu/nebo med či jiné sladilo dle chuti

Asi 3-4 broskve


Mouku s máslem rychle zpracujeme v drobenku a přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kompaktní těsto, které zabalíme do folie a necháme odpočívat v lednici cca půl hodiny. Rozválíme ( cca půl cm) a vysteleme formu koláčovou – použila jsem 22 cm. Zvýšíme okraje. Propíchám dno vidličkou, zakryju pečícím papírem, zatížím ( fazole, talířek…) a peču 10 min na 180, sundám papír a zatížení a peču dálších 10 min. Nechám vychladit  a   pokladu na dno tenké plátky broskví, které jsem nechala chvilku povařit, aby změkly a dám na ně krém - na krém ještě pokladu tenké měsíčky broskví a posypu plátky mandlí.

Krém smíchám vše dohromady aby vznikl hladký krém a na závěr zamíchám ručně metličkou škrob. Peču na 180 st 40 min.

Nechat odpočívat po zchladnutí v lednici nejlépe přes noc. :-) 

Je lehký a svěží - jako letní den :-P 












Žádné komentáře:

Okomentovat