Velmi lehký a svěží koláč. Kdo má rád mák, tak vřele doporučuju:-)
Inspiraci jsem nalezla na dobrutky.eu, ale upravila jsem si
pár ingrediencí a ubrala na cukru.
Drobenka:
- 100 g hladké špaldové mouky
- 150 g jemně namletých vloček
- 50 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 100 g rozpuštěného másla
-
Vše smícháme a utvoříme rukou drobenku.
Rozdělíme si zhruba drobenku na dvě části- jednu větší, kterou upěchujeme do
dortové formy. (23 cm) Dno jsem vystlala pečícím papírem. Na drobenkový korpus
nalejeme makovou vrstvu, na ni položíme rozpůlené švestky, které poklademe
řeznou stranou nahoru. Poté zalejeme tvarohovou vrstvou a zasypeme zbylou
drobenkou. Pečeme cca 40 min na 170 st.
Maková vrstva:
- 150 g mletého maku
- 250 ml mléka
- 60 g třtinového cukru
- 1-2 lžíce rumu
-
Mák, mléko a cukr povaříme, necháme zchladnout a
přidáme lžíci až dvě rumu.
Cca 10
švestek
Tvarohová vrstva:
- 1 odtučněný tvaroh v krabičce 250 g
- 1 řecký jogurt 200 g
- Bílek, který zbyl
- 1 lžíci solamylu
- 2 lžíce medu ( dosladit dle chutí)
-
Utvoříme hladký krém ruční metličkou.
Hotový koláč necháme vychladnout a odpočinout v lednici alespoň 3 hodinky:-)
Úúúúúúžasný blog :) a super recepty :) díky za inspiraci :)
OdpovědětVymazatMoc děkuji! :-)
VymazatNejlepší švestkový koláč, který jsem kdy jedla :)
OdpovědětVymazatHmmm, vypadá super, ještě zkusím trochu vytunit- takovou vrstvu bych oslavila domácími povidly bez cukru a ten základ tycovym sirupem. Také mám dobrou zkušenost se zmolenkou, která má část mouky nahrazen kokosem. Chuťově to nijak nerusi. Ukladam si
OdpovědětVymazatTakovou=makovou
VymazatOslavila=osladila
Tycovym=ryzovym
Achjo