Kynuté koláče běžně nepeču, spíše vůbec - toten byl vlastně můj první vůbec. Mám radši spíše lehčí dezerty, ale moji synovci přijeli z Chorvatska, tak jsem jim chtěla udělat ryze českou klasiku. Bála jsem se, že to bude tlustá buchta, ale výsledek mě překvapil nejen vzhledem, ale i chutí :-)
recept
- 20 g droždí
- 250 ml mléka
- 100 g másla
- 2 žloutky plus jeden na okraje
- 400 g hladké mouky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce rumu
- Cca kilo a čtvrt švestek
Droždí smíchám s lžičkou cukru na kašičku a přileju část vlažného
mléka a nechám vzejít kvásek cca 15 minut.
Mouku, vajíčka, cukr a roztopené máslo s mlékem – vlažné! Smíchám
a přidám kvásek – poté hnětu a hnětu a hnětu :-) Necháme pod utěrkou asi hodinu kynout. Poté sem si rozdělila těsto na dvě části
– jednu větší asi 3/4 které jsem
roztahala na plech vyložený pečícím papírem ( šlo to ztuha, ale máčela jsem si prsty do vody, druhý koláč jsem pomoučila a rozválela válečkem, také to šlo )a zbytek, který jsem dala do kulaté koláčové formy. Na koláč poklademe švestky řeznou stranou
nahoru, jednu vedle druhé a posypeme
drobenkou. Okraje potřu žloutkem. Pečeme
cca 30 min na 180 stupňů – do zezlátnutí. Po vytažení potřu okrajem roztopeným
máslem.
Drobenka – 80 g cukru plus jeden skořicový cukr, 140 g polohrubé mouky,
80 g másla na kostičky.
Prsty utvoříme drobenku =)
Koláč není přeslazený a je hodně šťavnatý :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat