Karamel všude kam se podíváš!:-) Ano, ano mému milému je už 25 let - už je stár :-P, a proto jsem mu chtěla udělat radost něčím výjimečným:-) Poprvé jsem vyzkoušela cheescake s mascarpone a lotusek v kombinaci s jahodami a opraženými oříšky. Nádherně to voníííí. Velmi ráda dělám různé tvarohové dezerty s ovocem, ale většina mých receptů je "přetransformováno" do zdravé podoby - až na tento:-D ten je pěkně kalorický, ale za to delikatesnía zajímalo mě, jaké bude v krému mascarpone namísto tvarohů a jogurtu.
Použila jsem formu 22 cm dortovou
Ingredience:
- Sušenky – cca 300 g ( použila jsem lotusky)
- Máslo – 100 g
Sušenky rozdrtit co nejvíce ( drtím paličkou na masoJ a
roztopit máslo – vše spojit a vystlat dortovku včetně zvýšených okrajů.
Krém:
- 2 mascarpone ( z lidlu použito)
- 1 tvaroh ( použila jsem odtučněný pilos)
- Cca 300 g jogurtu ( pilos velký)
- 3 vejce
- 2 lžíce solamylu
- 2 lžíce cukr moučky
- 3/4 již zkaramelizovaného salka
- 3 lžíce rumu
Posypka:
jahody, ořechy, karamel ( zbytek salka, máslo, mléko)
jahody, ořechy, karamel ( zbytek salka, máslo, mléko)
- Krém – tvaroh, jogurt, salko jsem šlehala společně, poté jsem jemně zašlehala mascarpone a na závěr přidala vše ostatní a ručně metličkou vyšlehala hladký krém.
- Sušenkový základ necháme v lednici půl hodinky chladit a poté navrstvíme krém. Pečeme v troubě 10 min na 180 a poté 35 min na 160. Dole pod cheescakem by měla být nádoba s vodou.
- cca 10 min před koncem pečení dort vytáhnu – pokladu na plátky nakrájené jahody, posypu opaženýma a nasekanýma ořechama a vratím zpět na 10 min do trouby.
- Po vytažení se bude ještě dort sulcovitě třást, ale on ztuhne. ( opravdu je vhodné nechat přes noc tuhnout) Přidala jsem nahoru ještě nadrobno nakrájené jahody a další den jsem pokapala karamelem – tak lžíce salka, lžíce másla, 2 lžíce mléka – zahřívat a až to bude tekuté, tak polít dle fantazie.
Žádné komentáře:
Okomentovat