středa 8. dubna 2015

Míša dort

Slavila jsem narozeniny a chtěla jsem upéct něco, co ocení nejen dospělí, ale i dětičky =) Vyzkoušela jsem míša dort, který je jednoduchý a dobrý. Kombinace kakaového těsta, pikantní marmelády a krému z domácího tvarohu od farmáře je velmi chutná a potěší nejednoho mlsouna =) 



recept:

korpus:
  • 5 vajec
  • 5 PL polohrubé mouky
  • 5 PL cukr moučka
  • 2 PL olej
  • 2 lžičky prdpeč

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšleháme do světlé pěny (trvá to cca 5-7 minut) a do ní zamícháme olej. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zašleháme do něj zbylý cukr. Smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech ho vmícháváme do žloutkové pěny. Nakonec opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalejeme do dortové formy (vymazané a vysypané - vysypala jsem kokosem) a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 20 minut na 180°.Po upečení necháme vychladnout.
krém:
  • 500 g tvarohu - použila jsem od farmáře, bylo to znát, ale jinak polotučný i tučný jakýkoliv bude ok. 
  • 150 g másla ( Já dala jen 110 jelikož tvaroh byl opravdu kompaktní)
  • 1 řecký jogurt 150g
  • 120g cukr moučka

Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem. Následně po llžících zašleháváme všechen tvaroh.
Piškotový korpus potřeme marmeládou (já použila jahodovu a borůvkovou, ale marmeládu dávat nemusíte, dort bude dobrý i bez ní), vložíme zpět do ráfku od dortové formy a navrstvíme krém.
poleva:
  • 80g čokolády - použila jsem 80% máme rádi hořkou chut, čili jsem ji ani nepřislazovala. Kdo dá na vaření, tak nepřislazovat vůbec - je sladká dost. Kdo dá vysokoprocetní a je pro něj hořká - přimíchat lžíci cukru. 
  • cca PL másla
  • 1,5 PL mléka
  • PL vody

Máslo si rozpustíme ve vodní lázni, přidáme nalámanou čokoládu a rozmícháme v hladkou hmotu. Přidáme lžíci a půl mléka a mícháme, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme. Pokud budete dělat více čokolády, vmíchávejte mléko po lžicích a vždy pečlivě zapracujte do hladké čokoládové směsi.
Polevu nalijeme na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřeme po celém moučníku. Pracujeme rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Necháme odležet v lednici do druhého dne.

Žádné komentáře:

Okomentovat