Miluju léto, protože je v obchodech tolik dobrého ovoce! Broskve jsou výtečné, ale musí být pěkně šťavnaté a sladké. Poprvé jsem vyzkoušela ricottu - syrovátkový sýr, který je hodně zdravý, má vysoký obsah bílkovin a minimum tuků, a proto si ho může člověk dopřávat bez výčitek. Hodí se nejen do dezertů, ale i do pomazánek, či teplé kuchyně. Jeho chuť je podobná lučině, ale je spíše nevýrazná. V koláči krásně ztuhla a je velmi svěží a jemná :-)
Recept:
Křehký korpus:
- 250 g špaldové mouky
- 50 g třtinového cukru
- 100 g másla vychlazeného, kostičky
- 1 vejce
- Popřípadě 2-4 lžíce mléka nebo kefíru
- Skořice asi 2 lžičky
- Přidala jsem také lžíci karobového prášku – nemusí býtJ proto je takový mourovaty:-D
Náplň:
- 400 g ricotty
- 200 g bilého jogurtu
- Asi lžíci pomerančové kůry ( mám z obchodu)
- 2 lžíce rumu
- 2 vejce
- 2 lžíce škrobu
- Asi 4 lžíce javorového sirupu/nebo med či jiné sladilo dle chuti
Asi 3-4 broskve
Mouku s máslem rychle zpracujeme
v drobenku a přidáme ostatní ingredience a vytvoříme kompaktní těsto,
které zabalíme do folie a necháme odpočívat v lednici cca půl hodiny.
Rozválíme ( cca půl cm) a vysteleme formu koláčovou – použila jsem 22 cm.
Zvýšíme okraje. Propíchám dno vidličkou, zakryju pečícím papírem, zatížím (
fazole, talířek…) a peču 10 min na 180, sundám papír a zatížení a peču dálších
10 min. Nechám vychladit a pokladu
na dno tenké plátky broskví, které jsem nechala chvilku povařit, aby změkly a
dám na ně krém - na krém ještě pokladu tenké měsíčky broskví a posypu plátky
mandlí.
Krém – smíchám vše dohromady aby vznikl hladký krém a na závěr
zamíchám ručně metličkou škrob. Peču na 180 st 40 min.
Nechat odpočívat po zchladnutí v lednici
nejlépe přes noc. :-)
Je lehký a svěží - jako letní den :-P
Žádné komentáře:
Okomentovat