Na medovník jsem se chystala hooodně dlouho a hledala jsem vhodný recept, který zvládne i méně šikovná pekařka:-) Nakonec zvítězil tento recept, který se mi osvědčil a určitě u něj zůstanu. Sice tento dortík nebudu péct každý týden, ale stojí to fakt zato!:-) MŇAM! Sklidil úspěch taky u rodiny, takže to mám schváleno i od poroty:-D Čekala jsem, že celé chystání budou padat samá sprostá slova ale kupodivu nepadlo ani jedno! (divila se i maminka) Takže kdo se bojí nesmí do lesa- jak se řiká:-P Nebojte já to taky zvládla:-)
připravené placky:-) chladí se a tvrdnou |
Na těsto potřebujete:
- 3 vejce
- 170g cukru krupice /použila jsem třtinový
- 400g hladké mouky
- 250g másla
- 3 lžíce medu a lžičku jedlé sody
krém:
- 250 g másla
- 1 karamelové salko
- vlašáky cca 200g
potírání:
- espresso
- rum
Jak jsem postupovala:-)
- Použila jsem kulatou dortovou formu 20 cm.
- Nachystáte si pečící papír, na který nakreslíte fixem obrys dortové formy, poté ho otočíte a těsto nanášíte z druhé strany - fix prosvítá. Nanášíte i mírně za hranici okrajů, abychom poté měli odřezky na posypání.
- máslo nechte povolit a smíchejte s ostatními surovinami a stěrkou nanášejte na pečící papír - šlo to poměrně fajn, hlavně se nemusí nic válet, nemusí těsto odpočívat. Čekala jsem to opravdu náročnější:-)
- poté pečeme jednotlivé pláty - cca 7 min na 170st. Když pečete sami, je lepší si nachystat všechny pláty předem. Péct můžete i po dvou, ale jeden byl vždy rychleji upečený:-)
- Vyšlo mi jich 7 plátů - dělala jsem je hodně tenké, trošku se mi opálily okraje, ale vůbec to nevadilo
- Ihned po vytažení plátu - vykrojte pomoci formy tvar a odřezky si dejte do misky - nechte vychladnout a ony poté ztvrdnou.
- Potom je to už jednoduché :-) Připravíte si krém ze změklého másla a salka - mixujete do hladkého krému.
- Skládáme na sebe a každou vrstvu je nutno nejdříve pomazat smíchaným espressem s rumem ( podle chuti dejte rum) Potírá se to proto, aby byl dort vláčný. Může se použit i voda plus rum. Na to krém - nemusí být hutná vrstva :-) a posypu trochou rozsekaných vlašaků a tak pokračuji dále:-)
- nakonec dort potřu zbylým krémem, rozsekám odřezky smíchám s rozsekanými vlašáky a sypu dortík. pomáhám si rukama jak jen to jde a věřte že to jde pěkně:-)
- Pak nejlépe i den a půl nechat v lednici odležet:-)
- Medovník jsem zkoušela podle tohoto receptů poprvé a zůstanu u něj:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat