Johohooo, další receptík, kde používám jablíčka, ale i HRUŠKY. Dalo by se říci, že je to spíše takový podzimní koláč, přesto jsem ho pekla na jaře, a jsem ráda, že jsem nečekala až do podzimku:-) Recept jsem objevila v Albert magazínu, ale jak už to tak bývá - došlo v něm k menším úpravám :D Nejedná se o žádnou složitost, a ve výsledku vám provoní krásně byt. Ochutnávala jsem ho i teplý, i za studena druhý den - a asi mi více chutnal odležený. Podávala jsem ho s teplou zakysanou smetanou oslazenou medem - MŇAM.
Receptík:
Těsto:
- 300 gramů špaldové mouky
- 50 g jemně namletých ovesných vloček
- 75g moučkového (či třtinového/kokosového) cukru
- 150g másla
- skořice asi lžíce
- +1 žloutek rozšlehaný s 1 lžící mléka na potření horního těsta
- trošku kefíru, či podmáslí, acidofila, když bude těsto hodně tuhé
Na ovocnou náplň:
- 4 hrušky
- 4 jablka
- 2 vanilkové cukry
- 4 lžičky skořice
- 1 lžička mleté vanilky/vanilkového aroma
- 125ml vody
- 1 lžíce solamylu
Na ořechovou náplň:
- 100g opražených vlašských ořechů
- 1 lžíce agáve sirupu (nebo 1 lžíce cukru)
- 1 lžíce mouky
Postup:
Nejdříve si uděláme těsto. Nechala jsem rozpustit máslo a smíchala vše dohromady. Vzniklo těsto, které jsem si rozdělila na dva díly - Větší díl jsem vmačkala do dortové formy 20 cm ( dno vyložené pečicím papírem) včetně zvýšených okrajů. Pečeme na 180 st 15 min
Hrušky a jablka ostrouháme a nakrájíme na malé kousíčky - dáme je do hrnce, přidáme cukry, skořici, aroma, vodu a vaříme cca 15 min až nám ovoce změkne a mírně rozvaří. ( já ještě mírně rozšťouchala) Pak vmícháme solamyl a ještě chvilku mícháme. Necháme zchladnout.
Ořechy opražíme na pánvi, přidáme sirup/med/ cukr a mouku. Na vychladlý korpus dáme ořechovou náplň, na ni jablečno hruškovou směs.
Nahoru vytvoříme ze zbylého těsta srdíčka vykrajovátkem. Nemusíme volit srdíčka - můžeme je ozdobit pruhy, či jiným vzorem, který vás napadne:-) pomašlujeme žloutkem s lžící mléka.
Pečeme do zlatova 20 min na 200st
Chutnal mi více vychlazený politý teplou oslazenou zakysanou smetanou :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat